Rust is de belangrijkste training.

Dat zei één van mijn atletiektrainers vaak toen ik op nationaal niveau presteerde en me soms helemaal kapot trainde in een groep vol ambitieuze atleten.

Ironisch was het wel, dat juist HIJ dat zei. Want eigenlijk was dat niet altijd terug te zien in de omvang van zijn trainingsschema’s en wedstrijdplanningen.

Toch zijn het wijze woorden.

Die ik later, bij de trainer die me Nederlands kampioen speerwerpen ‘maakte’, ook in de praktijk kon brengen. (Nadat ik de harde lessen van overbelasting, overtraind zijn en blessures had geleerd ;-).

Het was een verademing een toptrainer te hebben, met de visie dat kwaliteit en draagkracht vóór gaan op precies doen wat er in het schema stond.

Ik kreeg de vrije hand in het doseren van het trainingsmateriaal in de trainingen die ik grotendeels zelfstandig deed. En leerde op mijn gevoel en lichaam te koersen en altijd af te stemmen op kwaliteit.

Less is more. Wat een verademing. En het bleek de roadmap naar succes.

Het werden mijn 3 beste jaren in het speerwerpen. Ik had weer plezier. Ik kon leren en groeien, zonder de roofbouw benadering.

Ben jij in je werk geneigd koste wat het kost door te buffelen, op wilskracht door te gaan en steeds je grenzen op te rekken?

Train jezelf dan in RUST nemen. Streep dingen door. Het is dé skill die je leven mooier maakt en je gezondheid on track houdt.

PS Is jouw rust ver te zoeken? Ervaar je vaak stress en druk? Loop dan deze gratis checklist door. Het geeft je meteen inzicht hoe jouw energiebalans ervoor staat en wat je kunt doen om dit te verbeteren.