Wake-up call

Dertigers-dilemma. Burn-out. Midlife crisis. Bekende begrippen, toch?

Zo’n fase moet je gewoon even doorheen. Dat gaat wel weer over… Hopelijk wordt je snel weer de oude”, hoor je het mensen op verjaardagen zeggen? Het lijkt een afdwaling, een probleem dat hersteld moet worden. Iets waarna je je gewoon herpakt en verder gaat waar je gebleven was.

Newsflash: niets is minder waar. Het zijn niet-weg-te-moffelen-ervaringen, die een hele sterke wake-up call zijn van ons lichaam. Het zijn kruisingen, die je uitnodigen een andere weg in te slaan. Niks wegredeneren of even doorheen moeten, dus. Niks snel je oude zelf terugvinden.

Het is een heldere, doortastende reminder van ons lichaam. Het lichaam dat ons onomwonden en duidelijk laat voelen dat we te ver van ons eigen spoor zijn afgedwaald. Dat we teveel dingen doen en ondernemen, die niet echt bij ons passen.

Het herinnert ons er aan dat we ons te lang hebt gericht op iets wat niet matcht met ons innerlijke vuur. Dat we niet leven in lijn met onszelf. Lees die zin nog maar eens. Niet leven in lijn met onszelf. Precies.

Gelukkig is ons lichaam altijd gericht op het welzijn. Om ons te laten (over)leven. Fysiek, mentaal en ook op zielsniveau. Het laat ons elke dag weten hoe we er voor staan. Het geeft ons informatie en hints, zodat wij doen wat in het belang is van ons optimale welzijn.

Als we ingedommeld zijn en niet eerlijk naar onszelf leven, herinnert dat slimme lichaam ons door voelbare alerts te sturen. Alarm te slaan! Net zo lang pingetjes sturen, totdat we luisteren. Om BAM! KADENG! BADABING! Wakker te worden. Onze slaapstand en sluimermodus te doorbreken. Om in actie te komen.

Om weer alert te worden, stil te staan bij de huidige situatie en eerlijk te luisteren naar onszelf. Naar lichaamssensaties en gevoelens als vermoeidheid, spanning, stress, leegte, frustratie, verlangen of gemis. We gaan met nieuwe helderheid zien én voelen dat we radicaal, NU, toe zijn aan verandering.

We (her)ontdekken dingen, situaties en activiteiten die ons levensenergie en plezier geven. Lichtheid, verbondenheid, inspiratie en excitement. En we zijn het waard om onszelf dat te gunnen. En wel NU.

Het leven is niet bedoeld om een sleur of een stressbron te zijn. Het leven is bedoeld om te léven. Te beleven. Bewust mee te maken, vorm te geven en te ervaren. Wakker, open en zin-vol. In harmonie met jezelf. Stap dus niet langer over jezelf heen. Luister. Wees eerlijk.

WAKE. UP. Neem de signalen serieus. Gooi het roer om als het nodig is, sla een andere richting in of maak die switch. Make the matters of your heart matter!

Waarin heb JIJ naar jezelf te luisteren?