Leiderschap is óók jezelf faciliteren.

 

De paradox die ik steeds terugzie bij mijn coachklanten, is dat deze toegewijde ondernemers, mensgerichte leiders en senior experts al hun leiderschap, visie en zelfsturing dag in dag uit inzetten voor iedereen om hun heen, voor organisaties, medewerkers, opdrachtgevers en klanten.

Dat ze een kei zijn in faciliteren, problemen signaleren en oplossen, tot het gaatje gaan, oog hebben voor wat er nodig is en betrouwbaarheid en kwaliteit bieden. Maar tegelijkertijd diezelfde eigenschappen niet inzetten voor hun eigen welzijn of geluk.

Zij kunnen nogal eens geneigd zijn een offer te brengen voor het grotere geheel: they take one for the team or for the bigger cause.

Omdat ze een stootje kunnen hebben, veel kunnen overzien, zowel qua IQ als EQ goed ontwikkeld zijn, niet snel piepen, loyaal zijn ingesteld en betrokken zijn bij hun werk. En omdat ze gewend zijn geraakt om in een hoog tempo te werken, expert zijn in hun vak, kunnen presteren onder druk, zich goed kunnen inleven in wat er nodig is en snel kunnen schakelen.

Het wordt daardoor gaandeweg normaal om te ‘over-deliveren’. Het optimale resultaat leveren is na jarenlange ijverige arbeidsethos de norm en de standaard geworden. De balans tussen geven en ontvangen is weg. Door continu een offer te maken, betalen zij persoonlijk een tol, waardoor zij:

 

– altijd gejaagdheid, onrust en stress voelen in hun lichaam;
– altijd vanuit alertheid functioneren en amper aan pauzes toekomen;
– slechter, minder of onrustiger slapen doordat ze het werk niet los kunnen laten;
– standaard `s avonds die laptop nog even openklappen, ook als ze moe zijn;
– work, work, work & no play als leefstijl ontstaat, terwijl het plezier weg ebt;
– niet toekomen aan die verlangde ontspanning en quality time in hun privé en sociale leven;
– niet toekomen aan die écht leuke projecten die ze graag zouden neerzetten;
– ‘ten onder te gaan’ aan hun eigen succes, draagkracht en talent in plaats van te kunnen genieten.

Herkenbaar?

Zodra professioneel leiderschap en vakkundig werk leveren jou persoonlijk lijden oplevert, dan is het tijd voor een nieuwe zienswijze op je visie op leiderschap en dienstverlening. Een visie op leiderschap en dienstverlening waarin naast de belangen van een organisatie, klant of opdrachtgever, óók jouw eigen behoeften, verlangens, doelen en idealen de prioriteit en ruimte krijgen.

Het is geen packagedeal van leiderschap dat je steeds je batterij (meer dan) leeg moet maken. Het is niet normaal om gebukt te gaan onder een overload aan things to do.

Het is niet oké om standaard 60 uur per week, of meer, te werken. Niet als het ten koste gaat van jezelf. Niet als de randvoorwaarden ontbreken om voldoende op te kunnen laden. Laat dit oude paradigma, deze extreem hoge lat en dit ‘image’ los. Het is niet houdbaar. Het is niet realistisch. Het is niet duurzaam.

Je hoeft geen machine te zijn die eindeloos alles kan dragen en leveren.

Stelselmatig je eigen welzijn en je persoonlijke behoeften wegcijferen is geen teken van senioriteit, leiderschap of competentie. Dat is een oude, smalle ‘macho’ definitie van leiderschap. Het beeld van bovenmenselijke offers, kracht en martelaarschap. Alles faciliteren voor anderen, zonder facilitering voor jezelf.

Throw this image out the window.

On the long run, betaal je hier de prijs voor. Balans en zelfzorg is key voor duurzaam effectief werken en het kunnen leveren van kwaliteit. Kies daarom voor een nieuwe manier van leiderschap.

Wees een leider die werkt vanuit realistische randvoorwaarden. Een professional die mag zorgen voor zichzelf én waarde levert aan anderen;

– Die inziet dat het ene het andere niet ten koste gaat van het andere;
– Die ziet dat duurzame resultaten voor anderen, hand in hand gaan met werken naar persoonlijke draagkracht;
– Die voelt dat het negeren van gut feelings, common sense en persoonlijke behoeften ouderwets en schadelijk zijn en dat het intunen op je lichaam de nieuwe weg naar succes is;
– Die begrijpt dat kwalitatief en vanuit zin en inspiratie werken, een verdubbelaar is die positief doorwerkt naar de inhoudelijke en financiële resultaten voor klanten en organisaties;
– Die snapt dat nee zeggen belangrijk is en keuzes maken essentieel: less really is more;
– Die voorleeft dat werken vanuit flow het 21e eeuwse alternatief is voor werken vanuit hardheid;
– Die keuzedilemma’s doorbreekt en concrete life-changes maakt als dat nodig is en begrijpt dat er andere manieren zijn om je carrière zinvol en succesvol voort te zetten;
– Die inziet dat je invloed en keuzevrijheid hebt om een betere quality of work & life te realiseren.

Zorg ook voor die mens áchter de professional. Prioritize what really matters.

Het enige dat je te doen hebt is je ontdoen van een harnas dat nooit de jouwe was. Je ontdoen van doelen en conformaties die nooit geklopt hebben bij jouw waarden en visie. Je ontdoen van een onmenselijke meetlat die alleen maar kan leiden tot opbranden en frustratie. En niet langer mee te gaan in een ratrace-gekte die je gezondheid en welzijn ondermijnt.

Het is hoog tijd voor jouw prioriteit.