Je NEE leidt naar jouw JA

“Ik voel me op dit moment niet happy met mijn werk. Ik weet heel goed wat ik niet wil, maar ik heb geen idee wat ik wél wil. Hoe kom ik daar nu achter?!”

Het is één van de meeste gestelde vragen voor coaching. Het is iets dat alle ontwikkelingsgerichte en ambitieuze professionals graag helder willen krijgen en specifiek willen kunnen definiëren in hun leven. Om weer vanuit leiderschap de regie te kunnen pakken op hun carrière of bedrijf en tegelijkertijd met voldoening iets waardevols toe te kunnen voegen.

Deze vraag stellen we onszelf meestal pas als we het níet zo leuk meer vinden op dit moment. Wanneer we ons gestrest, moe, leeg, gejaagd, opgebrand of ongelukkig voelen. De balans is doorgeschoten naar onprettig. Naar een steeds helder wordende, innerlijke schreeuwende NEE! Herkenbaar?

Maar goed: net zoals je in een schuur vol met schroeven geen bakje met spijkers gaat vinden, zul je in een bak vol ‘NEE!’ niet je ‘JA!’ vinden. Dat is setting up for failure. Nog meer geploeter en frustratie. Nog meer onzekerheid, machteloosheid en twijfel. Forget about it.

Maar waar begin je dan?
Ga eerst jouw NEE erkennen, aangrijpen en benutten. Juist omdat je die wél kunt ervaren en je die nu tegenkomt in je leven en concreet benoemen en voelen kan. Als je dat bakje met spijkers (even de metafoor voor wat je wél zoekt) wilt vinden in een tot het plafond gevulde schuur vol schroeven (datgene wat je niet langer wilt), heb je eerst met die NEE’s te dealen. En op te ruimen.

Wil je erachter komen wat je echt graag wilt, wat je fijn vindt en waar je vlam van aanwakkert? Maar je merkt vooral je onvrede? Luister dan eerst naar je innerlijke NEE. En ga daar naar handelen!

‘Schrap’ je NEE’s uit je agenda.
Wanneer voel je tegenzin? Wat slurpt je leeg? Geen behoefte aan bezoek? GA NIET. Geen energie voor dat zoveelste extra informele overleg: zeg nee en doe het niet. Geen puf voor kletspraatjes in de pauze: vul je pauzetijd anders in. Haat je de sportschool? Gun jezelf een andere vorm van beweging en ontspanning. Zeg NEE tegen de dingen die je niet leuk vind. Zoveel het kan (en dat is vaker dan we denken). Doe niet langer dingen die je niet wilt.

Zolang je al jouw tijd en energie blijft besteden aan dingen die je leegtrekken, zul je nooit de tijd en energie hebben om te ontdekken waar je wél van opleeft. Laat staan dat je tijd hebt om daar aan toe te komen. Door je NEE te respecteren en na te leven, schep je die kostbare tijd, ruimte en energie. En creëer je een eerste belangrijke randvoorwaarde om verder te komen.

Want alleen door tijd te hebben voor zelfreflectie, rust, ontspanning: door tijd te nemen voor jezelf, kun je verbinding en helderheid krijgen. Kun je voelen welke behoeften zich aandienen. Welke interesses getriggerd worden. Van binnenuit. En kun je bewust genoeg zijn om die kleine hints van inspiratie, plezier, nieuwsgierigheid en opleven op te merken die je voelt in situaties, of door dingen die je ziet, hoort of tegenkomt.

In die momenten van extra tijd, in die ruimte zonder ruis van buitenaf, komt er iets bovendrijven. En heb je ook de tijd om dit daadwerkelijk vorm te gaan geven.

Ruim dus eerst al die stellages met schroeven in je schuur op. Gooi die roestige troep en overbodige ballast weg en krijg lucht, ruimte en overzicht om jouw bakje met spijkers terug te vinden. Jouw innerlijke JA. Zodat je met nieuwe energie en inspiratie aan de slag kunt om aan jouw nieuwe weg te gaan timmeren.

YES!