Een goede balans in je leven,…
staat of valt met jouw eigenwaarde.

Als je beter wilt begrijpen waardoor je soms ineffectieve keuzes maakt en je het lastig vindt om terugkerende roofbouw patronen te doorbreken, dan is dit blogartikel voor jou. Ik ga het hebben over de rol van eigenwaarde in jouw goede of minder goede balans tussen draagkracht en draaglast.

Ga je even mee de diepte in? Let’s go.

Elke keuze die je maakt, is gebaseerd op de mate van waarde die je aan jezelf geeft. Ook al is dit niet iets waar je bewust bij stil staat, toch is het zo.

In hoeverre jij jezelf toestaat om nee te zeggen, te doen of vragen wat je echt wilt,

tijd en aandacht te besteden aan jezelf en wat jij waardevol vind in het leven:

Hangt af allemaal van wat je jezelf waard vindt.

Hoe dat precies werkt en waarom dat relevant is voor jou, ga ik je nu uitleggen.

Door elke keuze die je maakt, beantwoord je onbewust deze vragen:
‘mag ik dit mezelf geven? Mag ik dit (bijv. hulp) ontvangen? En: welke plek mag ik in deze situatie innemen?’

Je eigenwaarde is als een innerlijke thermostaat die je ergens in je jeugd hebt vastgesteld. Per situatie heb je een vertrouwde temperatuur ontwikkeld.

Deze temperatuur is gebaseerd op de conclusie die je als kind getrokken hebt over jouw waarde (om liefde te ontvangen), op wat je hebt meegekregen en ervaren. En de emoties die dat bij jezelf opriep (erkenning of afwijzing).

Om het concreet te maken, hieronder 2 verschillende voorbeelden:

Merel werd vroeger na school vaak opgewacht door haar moeder met een kop thee. Er was altijd even tijd en aandacht voor het delen van haar ervaringen van de dag.

Evelien ging vroeger toen ze thuis kwam vaak buiten spelen of naar haar kamer om haar huiswerk te maken. Er was veel stress en onrust in het gezin en ze wilde liever geen extra last voor haar ouders zijn.

Merel ervaart in haar rol als projectleider weinig moeite met het ontvangen van aandacht, neemt de tijd voor haar verhaal en voelt zich op haar gemak als ze voor een groep presenteert.

Evelien cijfert  zichzelf in haar werk als manager regelmatig weg in het belang van een goed resultaat. Ook worstelt ze met nee zeggen  en werkt ze hard om iedereen tevreden te stellen.

Zie je de connectie tussen vroeger en nu? En het verschil tussen deze twee verhalen? 

Merel heeft een warme thermostaat op het gebied van plek innemen en doet dit daarom ook. Zij kan balans houden tussen geven en nemen omdat ze gewend is aan een innerlijke waarde dat haar behoeften ertoe doen.

Evelien heeft een koude thermostaat ontwikkeld op het gebied van plek innemen en vind het daarom normaal om met minder genoegen te nemen. Ze is meer gericht op de omgeving, hoe iedereen erbij zit, en voelt zich pas oké als alles af is en iedereen happy.



Waarom is dit ook relevant voor jou?

Patronen van roofbouw (pushen, pleasen, perfectionisme) zijn eigenlijk altijd gebouwd op een fundering van te weinig eigenwaarde. Want pas als je te weinig waarde toekent aan je eigen behoeften, ga je jouw eigen grenzen overschrijden.

Méér waarde gaan geven aan wat je zelf nodig hebt, is daarom de basis voor een betere balans en goede selfcare.

Dus: ben je vooral geneigd veel te geven, te pleasen, roofbouw te plegen, je grenzen te overschrijden en jezelf voorbij te lopen?

Begin dan met het bewust worden wáár jouw thermostaatinstelling te laag staat en besteed aandacht aan jouw eigenwaarde-upgrade. 

Want pas als jijzelf bewust een her-besluit maakt dat je (meer) comfort, plezier, balans, welzijn en aandacht waard bent, pas dan:

– Kun je daadwerkelijk die grenzen gaan stellen die je al zo lang wilt stellen.

– Kun je die carrièremove gaan maken waar je naar verlangt.

– Kun je kiezen voor minder (over) werken.

– Ga je een streep zetten door die opdracht of dat project waar je geen tijd voor hebt en bovendien helemaal op leegloopt.

Op welk vlak mag bij jou de thermostaat wel wat omhoog?

Op jouw quality of life and work.

Hartelijke groet,

Inge

 

PS. Wil jij uit de roofbouw & een betere balans creëren, met meer oog en ruimte voor jezelf? Met deze gratis checklist weet je direct waar jouw winst te behalen is.

Liever sparren of hard toe aan verandering? Plan hier een gratis coachcall in, dan kijk ik met je mee hoe jij jouw persoonlijke situatie kunt verbeteren.