De valkuil van stress en waarom minder doen je juist verder brengt.

Voordat je verder leest heb ik eerst een vraag aan je.

Als je nu even connectie met jezelf maakt: welke verlangen voel jij dan in jezelf, die je op dit moment geen ruimte geeft? ⁠Wat vind je waardevol, maar komt door tijdgebrek niet aan bod?⁠ Welke persoonlijke behoefte voel je in jezelf, maar zet je on hold omdat je andere zaken voor laat gaan?⁠

Waarschijnlijk kun je direct een of twee punten opnoemen die jij als mens hartstikke belangrijk vindt, maar waar je op dit moment geen tijd, energie of plek voor hebt in je volle werkdagen.


Waarschijnlijk zijn de dingen die in je opkomen bepaalde little things in life die je inspireren, quality time of plezier geven. In de tuin zitten met een goed boek. Een avondwandeling maken met je partner of beste vriend(in). Een dagje sauna. Aandacht besteden aan je kinderen of je sociale leven. Die fotografiecursus of vaktraining. Ik noem er maar een paar.

En dikke kans, dat je vooral de ‘kleine’ momenten van fun en quality time als eerste uitstelt in je dagelijkse keuzes. 

Bijvoorbeeld omdat het even heel erg druk is op het werk. De deadline voorgaat. Je beter ‘echt’ aanwezig kunt zijn als je werk helemaal af is en je pas ontspannen kunt als je weet dat ‘je weer ‘in control bent over je planning. 

Je hoofd zit vol en stress jaagt je op. Maar: niet perse de kant op waar je echt heen wilt.

Ja het is tricky hoe ons brein werkt. Hoe we in fight, freeze en flight patronen uitkomen. Ook als dat ons niet echt helpt. En nee, het zegt dus niets over jou, dat je soms onlogische keuzes maakt. 

Dat je kiest voor harder werken om van je stress af te komen. En dat je hierdoor door blijft rennen voor het verkrijgen van rust, maar eigenlijk alleen maar meer onrust voelt.

Het zijn universele menselijke gedragspatronen. 

⁠Allerlei stressgedachten in je hoofd vertroebelen namelijk je helderheid, waardoor je geen echte prioriteiten meer stelt. Door de adrenaline in je lijf neem je geen tijd meer voor rust en diepere reflectie, loop je in tunnelvisie achter de feiten aan, mis je overzicht, ervaar je tijdsdruk, ligt de focus op de buitenwereld en raak je de connectie met jezelf kwijt. En dus creëert stress onbedoeld nog meer overleefkeuzes, reactiviteit en energieverlies.

De paradox is dat je het omgekeerde te doen hebt, van waartoe je geneigd bent. 

Voel je stress, gejaagdheid en druk: trap op de rem. Slow down. Doe minder. Vertraag. Neem afstand.  Want zodra je ontspanning, energie en rust voelt, kun je hoofdzaken en bijzaken onderscheiden en helder je prioriteiten voelen. 


Alleen door minder te doen, krijg je weer grip op je eigen keuzes en je quality of life. 

Dat is mezelf ook keihard duidelijk geworden tijdens mijn jarenlange topsport leven onder hoge druk en stress: als je luistert naar alle crap in je hoofd, ga je nooit ontspanning, ruimte, inspiratie, vertrouwen, groei en geluk kunnen voelen in je hart. 

Het hele jaar werkte ik bijvoorbeeld toe naar een Nederlands Kampioenschap. En direct na het behalen van de titel (of als ik het net niet redde en 2e of 3e werd), ging ik al weer door met het volgende doel. Letterlijk dezelfde dag al. 

Altijd was ik onderweg naar ‘meer’, vaak was ik moe, zelden voelde ik me tevreden en amper was ik ingetuned op mijn gevoel. Nee: echt happy maakte dat patroon van continu doelen nastreven me niet. 

Dus: als je maar een beetje in elkaar steekt zoals ik, dan wordt dat doel wat je nu beoogt, altijd vervangen door een nieuw doel.

En zo kom je er nooit… Zo kom je nooit toe aan ontspanning, selfcare, voldoening, jezelf zijn, genieten, happiness en tevredenheid.

Maak daarom je agenda bewust vrij voor meer JIJ. Streep ‘never-ending’ doelen door, zodat je jouw gevoel voor laat gaan op een fictief moment, eindpunt, rustpunt, dat er uit zichzelf niet komt. 

Zeg nee tegen dingen die je leegtrekken. Zodat je ruimte maakt voor die projecten die je van binnenuit voldoening en zin geven. Zeg ja tegen je innerlijke behoefte naar verandering die je meer happy maakt. Zodat je toekomt aan jezelf en je fijn kunnen genieten met je loved ones.

Less stress, creates more happiness.

En dit alles begint met 1 kleine stap: tijd maken voor jezelf en een pas op de plaats te maken. Welke ene stap is dat voor jou? 

Op jouw quality of life!

Inge
Inge Hoogeveen Coachprogramma's voor leiders, ondernemers Deventer. ondernemerscoach.

(PS. Wil je graag meer tijd vrijmaken voor jezelf en jouw basis op orde brengen en kun je daar wel een goede stok achter de deur voor gebruiken? Plan dan hier jouw gratis 1-op-1 sessie met me in. Ik help je graag op weg van veel naar fijn.)